Even mijmeren...

Even mijmeren...

Was het niet alsof het gisteren was …. Die negen estafettelopen, die fantastische weken die we als estafetters hebben beleefd. Weken en dagen om niet te vergeten, om zachtjes te laten bezinken, om meewarig van na te genieten.

Een sportief gebeuren dat een degelijke en intense voorbereiding vraagt en dat vol vuur wordt geleefd en beleefd.

Wat begon als een uitdaging is een verregaande traditie geworden.

In 1992 is het allemaal begonnen. Enkele begeesterde gemeentelui-joggers willen het 5xBeringen-embleem een nog selecter sportief imago bezorgen en een zesdaagse estafetteloop van Beringen-België naar Beringen-Zwitserland organiseren. Onbegrip en wat meewarig gemonkel was veelal het antwoord.

Maar de die-hards volharden en na zes dagen werden de Staffellaufers enthousiast verwelkomd in Schaffhausen.

Estafetteploeg Beringen-België was een feit. Staffellauf was geboren.

Na Schaffhausen volgden Beringen-België, Helden-Nederland, Hainich-Duitsland, Mersch-Luxemburg, Lüneburgerheide Duitsland, terug Schaffhausen-Zwitserland, Behringen a/d Wiphra-Duitsland, terug Beringen-België en dit jaar is opnieuw Helden-Nederland aan de beurt.

Vele herinneringen en anekdotes dwarrelen in onze memorie rond en blijven op ons netvlies kleven. We citeren even voor de vuist weg; de geördende groepsgeest, de intrinsieke voorbereiding, de overhandiging van de Staffelstock, de schrijvende, flitsende en microgevoelige perslui, de naarstige ontvangstcomités, de zinderende aankomstrituelen van de Staffellaufers, de dolende koploper, de hersentroebelende Kümmerling ….. een paternoster van inzet, overleg, Gastfreiheit und Freundlichheit.

Maar laat ons de essentie niet vergeten – de Staffellauf zelf. Daar waar de beginperiode op een bijna idealistische en soms amateuristische leest was geschoeid krijgt de huidige estafette-inrichting meer en meer een semi-professioneel tintje mee. De parcoursvoorbereiders hebben telkens prachtig werk afgeleverd. Onze welgemeende dank voor hun adequate en onmisbare inbreng.

Geboeid kijken we dan ook uit naar onze tiende estafetteloop van Beringen Schaffhausen-Zwitserland naar Beringe Helden-Nederland . De zenuwen komen stilaan op toerental. De interne kriebelingen en de tintelende spieren zijn een duidelijke voorbode.

Maar horen we daar in het robuuste Thüringer-wald de galm met gouden raad van onze vriend-dokter uit Hainich niet weerklinken ….

                    Ein rat vom Kraüterdoktor – Kümmerling ist medicin drum trinke ihn.

                    Toi, Toi